Sedan några veckor tillbaka pågår tester av olika typer av plattor samt Chromebooks på Nacka gymnasium. Läs mer om detta i det första inlägget i ämnet: Plattor och Chromebooks.
Info om projektet:
Elevkåren på Nacka gymnasium, sju elever från olika årskullar och inriktningar samt några ivriga lärare testar för närvarande plattor/Chromebooks i gymnasiemiljö. Det finns total 19st enheter öronmärkta för detta. Följande modeller ingår i testet:
- Apple iPad Gen 3, 16GB, WiFi
- Samsung Galaxy Note 10.1 (platta med s-pen)
- Asus Eee Pad Trasformer Prime TF201 (platta med tangentbord, metall)
- Asus Transformer Pad TF300T (platta med tangentbord, plast)
- Chromebook Samsung 550 WiFi
- Chromebook Samsung
- Chromebook Acer C7
Elevernas uppgift är följande:
- I en till två veckor använder eleverna en platta/Chromebook i skolan istället för sin vanliga dator.
- Eleverna använder uteslutande gratisappar som erbjuds av respektive leverantörs butik (Apple och Google).
- Eleverna använder uteslutande den eller de inmatningsmetoder som plattan/Chromebooken erbjuder utan extra prylar som inte ingår som standard d v s pekdon, lösa tangentbord och liknande.
- Eleverna testar om plattorna och gratisapparna som erbjuds kan på ett vettigt sätt användas under lektioner i:
- Matematik/Fysik/Kemi/Teknologi – formler, anteckningar från tavlan, grafer, ren text
- Humaniora – stora textmängder, långa dokument, översättningsfunktioner
- Bild – frihandsritningar, fotografering, fotoredigering
- Multimedia – bild-, ljud-, filmtagning och redigering
- Eleverna testar även olika skydd/väskor som vi har köpt till plattorna.
- Efter en till två veckor gör eleverna en utvärdering och byter till en annan modell av platta/Chromebook för att göra om samma tester på den nya modellen.
- Efter att ha testat samtliga modeller av plattor/Chromebooks utnämner eleverna en eller flera favoriter och ger den stämpeln ”Approved by Elevkåren”.
Lärarnas uppgift är följande:
- Lärarna gör exakt samma tester som eleverna men ur en lärares synvinkel.
När testerna väl är klara kommer en sammanfattning av resultaten presenteras på denna blogg.
FAQ:
Q: Vilka bärbara datorer har eleverna idag på Nacka gymnasium som de jämför plattor/Chromebook med?
A: Det beror på vilken årskurs/inriktning vi pratar om. Nedan följer ett axplock av de olika modeller som eleverna förfogar över idag:
- HP EliteBook 2540p
- Apple Macbook 13″ white
- Lenovo ThinkPad X130E
- Lenovo ThinkPad X131E
- Apple Macbook Air 11″
Q: Vad är det för fel på en bärbar PC eller Mac? Varför söker Nacka gymnasium efter alternativ?
A: Det är inget fel på en PC eller Mac. Om dessa maskiner underhålls väl av våra leverantörer, skolan och eleverna själva fungerar de alldeles utmärkt. Om leverantörer lever upp till alla service- och garantiåtaganden, om elever aldrig glömmer, tappar, eller är oaktsamma när de hanterar sina datorer, om datorerna är hållbara och anpassade för skolmiljö, om applikationerna som används är plattformsoberoende och helst går att köra via en webbläsare är allt frid och fröjd.
Problemet är att i praktiken fungerar det si så där vilket resulterar i att den totala kostnaden (TCO) för att hålla en PC eller Mac igång på en skola är väldigt hög. På ett företag är det kanske inget större problem men på en skola där skolpengen inte har justerats i förhållande till kraven på datorisering blir kalkylen ohållbar. Mer om detta kommer senare i ett separat inlägg på bloggen.
Q: När är testerna klara?
A: Förhoppningsvis under maj 2013. Efter det är det dags att besluta vilka och hur många enheter som ska köpas in. Vi går onekligen en spännande höst till mötes…
Hur gick testet?
Testerna gick bra och den klara vinnaren som har fått stämpeln ”Godkänd av elevkåren” blev Samsung Chromebook 3. Även lärarna tyckte att Chromebook konceptet är rätt väg att gå trots vissa synpunkter ang begränsningar i vad en Chromebook klarar av.
Sammanställningen av resultatet kommer att presenteras på bloggen så fort jag får tid att skriva en ordentlig rapport.
Varför testades inte Windows 8-plattor? Motsvarande pris som de testade versionerna och kan enkelt återställas till grundinställning om något skulle gå fel. Dessutom finns på dessa både Word, Excel, Powerpoint och OneNote. Dvs. de programvaror som oftast används i näringslivet.
Windows 8 plattor testades tidigt vid ett annat tillfälle. De modeller som testades kom från Dell, Samsung och Fujitsu under tiden då Microsofts plattor inte var tillgängliga i Sverige. Resultatet av testerna var tyvärr inte till Windows 8 eller till plattornas fördel. I princip sa alla testpersoner nej tack till lösningen vid det tillfället.
Ytterligare en sak som avgjorde var att införande av Windows 8 kräver en omfattande och tidsödande certifieringsprocess där p g a domänkopplingen måste kompatibilitet med alla kommunens IT-system och Windows 8/InternetExplorer 10 noga testas. Det handlar om drygt ett hundratal system/systemberoenden och processen är igång på kommunal nivå. Tyvärr kan skolan inte vänta på resultatet då vi behöver en fungerande lösning i höst.
Ang priset så är inköpspriset viktigt men inte avgörande utan det är TCO (Total Cost of Ownership) som är intressant. I TCO för en PC eller MAC räknar jag in följande:
* Själva datorn (hyra eller köp)
* Licenser (t ex Ms CAL, Ms Office, Ms Student Options, Ms School Agreement, Adobe CS, Antivirus samt annat)
* Reparationer
* Försäkringskostnader
* Restvärden ( t ex hyrdatorer som återlämnas i bedrövligt skick)
* Skydd (t ex Sleeve, väska eller annat)
* Återställningslösning (t ex Windows baserad lösning för snabb återställning av standard image på PC)
* Central lagring (t ex vanliga Windows filservrar)
* Backuplösning (t ex säkerhetskopiering av användarnas filer)
* Exchange (e-post hantering)
* SharePoint portal (LMS system)
* Kostnader förknippade med drift av en Windows domän
* Eventuella konsulttjänster
* Eventuella kostnader för teknisk kompetens på plats (egna IT-tekniker)
* Kostnad för SAM Software Asset Management d v s system för hantering av alla licesnser
* Eventuell stöldskyddsmärkning
De lösningar som baseras på PC/MAC samt Microsofts produkter är visserligen standard på svenska företag men är på tok för dyra för en skola även om man räknar med skolrabatter. Dessutom är de oftast krångliga att administrera/underhålla även om all vår IT-personal är certifierad på de produkter vi använder. Nya plattor från Microsoft med Windows 8 är visserligen trevliga men deras TCO skiljer sig inte nämnvärt från en PC eller Mac och är därför inte en hållbar lösning för oss i dagsläget.
Ambitionen på Nacka gymnasium är att erbjuda en lösning som:
* Främjar pedagogiken (är ett kompetent verktyg och inte ett hinder)
* Är enkel att använda (för elever, lärare, administratörer och teknisk personal)
* Är enkel att implementera och underhålla
* Är ekonomiskt hållbar
* Stjäl inte tid från lektionerna
* Är plattformsoberoende (kan köras på PC/Mac/Platta/Smartphone/Chromebook)
* Är platsoberoende (kan köras överallt där Internetaccess finns)
* Erbjuder möjlighet till BYOD (Bring Your Own Device)
Google Apps for Education tillsammans med Chromebook har utifrån våra tester visat sig vara den optimala lösningen som uppfyller ovanstående krav även om en viss inlärningsprocess krävs. Att lösningen dessutom är ordentligt testad och utvärderad på amerikanska skolor och universitet gör inte saken sämre.
Läs gärna rapporten som beskriver de för- och nackdelar med Chromebook och Google Apps for Education i skolvärlden http://static.googleusercontent.com/external_content/untrusted_dlcp/www.google.com/en/us/intl/en/chrome/assets/education/pdf/IDC-WP-Quantifying.the.Economic.Value.of.Chromebooks.for.K-12.Education-082012.pdf
Tack för utförligt svar, jag tycker ni tänker rätt men kommer till fel slutsats 🙂
TCO på en PC behöver inte bli högre om man sänker kraven till samma nivå som ex. en ChromeBook. Med Windows RT ingår Office-paketet och de kan enkelt återställas om det skulle bli något problem samt de startar snabbt.
Nu finns det även ett erbjudande för skolor; från 2.000 kr och nedåt på Surface RT!
http://blogs.technet.com/b/microsoftnyheter/archive/2013/06/24/specialerbjudande-p-229-surface-rt-till-skola-och-universitet.aspx
Hej Thomas!
Jag förstår vad du menar men våra slutsatser och i synnerhet de om TCO är korrekta och helt i paritet med den nya skollagen. Där föreskrivs det bland annat att ”all verksamhet i skolan ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet”.
Nacka gymnasium har flerårig erfarenhet av både PC och MAC med alla de utmaningar och kunskap om kostnader som det innebär att drifta större IT-miljöer. Vi har c:a 2200 dagligen aktiva datoranvändare som ställer höga krav på funktionalitet. Vi tar till oss all form av kritik samt förslag på förbättringar som framförs av elever/lärare och försöker ständigt förbättra den pedagogiska och tekniska miljön. Med tanke på att vår verksamhet är skattefinansierad måste vi noga överväga varje större investering. För exempel på förbättringar/investeringar se tidigare blogginlägg.
När det gäller teknik har personal som arbetar med IT på skolan ett flertal internationella certifieringar så som t ex Comptia A+, Network+, Security+, olika Microsoft certifieringar, ITIL m fl. Till detta tillkommer c:a 30års erfarenhet av IT, nätverk, datakommunikation samt konsultverksamhet inte bara i skolmiljö utan även i företagsvärlden. Beprövad erfarenhet finns det alltså gott om.
Ang Microsofts tidsbegränsade erbjudande med kraftigt rabatterade Surface RT (nästan en 1/3 del av det rekommenderade priset) så är det i mina ögon ett desperat försök att sälja denna enhet då intresset för den har varit minst sagt sval. De senaste veckornas rapportering om partnerföretag som slutar utveckla för Windows RT gör inte saken bättre. Troligen sitter Microsoft på ett jättelager av Surface RT som få vill köpa till ordinarie pris. Någon klok anställd kläcker idén om att erbjuda kraftigt rabatterade enheter till skolor/universitet för att på så sätt rädda situationen. Försäljningssiffrorna för Surface RT ökar, Microsoft kan stoltsera med att vara ett företag i tiden med sina satsningar på skolan när de i verkligheten gör en brakförlust på just Surface RT som inte ens de mest hågade ekonomerna kan fiska fram i årsrapporten ;-).
Jag antar att i slutändan får tiden utvisa om den satsning som Nacka gymnasium gör är till gagn för våra elever, våra lärare och för skattebetalarna.